Inwestycje

Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (KPO A1.2.1) – Dotacja dla HoReCa

Wsparcie w ramach inwestycji dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (KPO A1.2.1) kierowane jest do MŚP z branży HoReCa na unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności.


Terminy dotacji
  • Ogłoszenie dotacji
  • 19.06.2024
  • Start składania wniosków
  • 18.07.2024
  • Koniec składania wniosków
  • 20.08.2024

Cała Polska

Lokalizacja

540 000,00 PLN

Maksymalne dofinansowanie

Przedsiębiorstwo MŚP

Dla kogo

KPO

Program operacyjny

Dla kogo?

Ze wsparcia będą mogły skorzystać mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30% liczony rok do roku.

Na co można przeznaczyć dofinansowanie?

Dofinansowanie w ramach naboru można przeznaczyć na:

  1. koszty inwestycji w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, takich jak zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług, roboty budowalne (np. budowa nowych linii produkcyjnych), inwestycje związane z zieloną transformacją czy działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów,
  2. koszty podnoszenia kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników,
  3. koszty usług rozwojowych na rzecz MŚP, w tym np. opracowanie stadium wykonalności, modelu biznesowego itd.

Wsparcie na realizację przedsięwzięcia MŚP jest udzielane w ramach pomocy de minimis.

Warunki dotyczące wsparcia

O wsparcie mogą ubiegać się wyłącznie przedsiębiorstwa, które prowadziły i prowadzą działalność w ramach wymienionych niżej kodów PKD. Kod musi być widoczny w dokumentach rejestrowych przedsiębiorstwa jako przeważający lud dodatkowy:

  • Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania, 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
  • Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna, 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
  • Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH (59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów)
  • Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA (77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego, 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego, 77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
  • Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE (79.11.A Działalność agentów turystycznych, 79.11.B Działalność pośredników turystycznych, 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki, 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej, 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana)
  • Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów)
  • Dział 85 – EDUKACJA (85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych)
  • Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ (91.02.Z Działalność muzeów, 91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych, 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody, 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej)

Wnioskodawca na dzień złożenia wniosku musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka lub kultura oraz potwierdzić, że na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadził działalność gospodarczą w sektorze (HoReCa), turystyka, kultura.

Ile można zyskać?

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych w projekcie: 600 000 PLN

Maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP: 540 000 PLN

Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP: do 90%

Wsparcie tylko w formie refundacji.

Czas realizacji inwestycji: do 12 miesięcy

Poniżej zamieszczamy link do pełnej dokumentacji konkursowej

Dokumentacja konkursowa


Podobne dotacje

Wsparcie inwestycji służących zagospodarowaniu terenów zdegradowanych lub pogórniczych na potrzeby rozwoju nowych funkcji gospodarczych – Gospodarka w transformacji – FE dla Łódzkiego (9.1)

Inwestycje Wsparcie inwestycji służących zagospodarowaniu terenów zdegradowanych lub pogórniczych na potrzeby rozwoju nowych funkcji gospodarczych – Gospodarka w transformacji – FE dla Łódzkiego (9.1) Dotacja obejmuje wsparciem inwestycje…

Wdrażanie wyników prac badawczo-rozwojowych – Konkurencyjne i innowacyjne MŚP – FE dla Warmii i Mazur (1.9)

Badania i rozwój Wdrażanie wyników prac badawczo-rozwojowych – Konkurencyjne i innowacyjne MŚP – FE dla Warmii i Mazur (1.9) Zakres wsparcia obejmuje wdrażanie wyników działalności badawczo-rozwojowej. Celem projektu będzie…

Kontakt

Biuro Promocji Exportu „EURO-TARGI”

ul.Jagiellońska 78, 03-301 Warszawa

E-mail

Telefon

tel. 605 044 690