Inwestycje
Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (KPO A1.2.1) – Dotacja dla HoReCa
Wsparcie w ramach inwestycji dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (KPO A1.2.1) kierowane jest do MŚP z branży HoReCa na unowocześnienie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności.
Cała Polska
Lokalizacja
540 000,00 PLN
Maksymalne dofinansowanie
Przedsiębiorstwo MŚP
Dla kogo
KPO
Program operacyjny
Dla kogo?
Ze wsparcia będą mogły skorzystać mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP), które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 30% liczony rok do roku.
Na co można przeznaczyć dofinansowanie?
Dofinansowanie w ramach naboru można przeznaczyć na:
- koszty inwestycji w projektowanie i produkcję swoich towarów i usług, takich jak zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług, roboty budowalne (np. budowa nowych linii produkcyjnych), inwestycje związane z zieloną transformacją czy działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów, sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa lub wzmocnienia odporności na wypadek kolejnych kryzysów,
- koszty podnoszenia kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników,
- koszty usług rozwojowych na rzecz MŚP, w tym np. opracowanie stadium wykonalności, modelu biznesowego itd.
Wsparcie na realizację przedsięwzięcia MŚP jest udzielane w ramach pomocy de minimis.
Warunki dotyczące wsparcia
O wsparcie mogą ubiegać się wyłącznie przedsiębiorstwa, które prowadziły i prowadzą działalność w ramach wymienionych niżej kodów PKD. Kod musi być widoczny w dokumentach rejestrowych przedsiębiorstwa jako przeważający lud dodatkowy:
- Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania, 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
- Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna, 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów
- Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH (59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów)
- Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA (77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego, 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego, 77.35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego
- Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE (79.11.A Działalność agentów turystycznych, 79.11.B Działalność pośredników turystycznych, 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki, 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej, 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana)
- Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów)
- Dział 85 – EDUKACJA (85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych)
- Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ (91.02.Z Działalność muzeów, 91.03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych, 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody, 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej)
Wnioskodawca na dzień złożenia wniosku musi prowadzić działalność gospodarczą w sektorze HoReCa, turystyka lub kultura oraz potwierdzić, że na dzień 31 grudnia 2019 lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadził działalność gospodarczą w sektorze (HoReCa), turystyka, kultura.
Ile można zyskać?
Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych w projekcie: 600 000 PLN
Maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP: 540 000 PLN
Maksymalna intensywność wsparcia przedsięwzięcia MŚP: do 90%
Wsparcie tylko w formie refundacji.
Czas realizacji inwestycji: do 12 miesięcy
Poniżej zamieszczamy link do pełnej dokumentacji konkursowej
Podobne dotacje
Wsparcie inwestycji służących zagospodarowaniu terenów zdegradowanych lub pogórniczych na potrzeby rozwoju nowych funkcji gospodarczych – Gospodarka w transformacji – FE dla Łódzkiego (9.1)
Inwestycje Wsparcie inwestycji służących zagospodarowaniu terenów zdegradowanych lub pogórniczych na potrzeby rozwoju nowych funkcji gospodarczych – Gospodarka w transformacji – FE dla Łódzkiego (9.1) Dotacja obejmuje wsparciem inwestycje…
Wdrażanie wyników prac badawczo-rozwojowych – Konkurencyjne i innowacyjne MŚP – FE dla Warmii i Mazur (1.9)
Badania i rozwój Wdrażanie wyników prac badawczo-rozwojowych – Konkurencyjne i innowacyjne MŚP – FE dla Warmii i Mazur (1.9) Zakres wsparcia obejmuje wdrażanie wyników działalności badawczo-rozwojowej. Celem projektu będzie…
Promocja marki innowacyjnych MŚP (FENG 2.25) – EXPO 2025 Japonia
Eksport Promocja marki innowacyjnych MŚP (FENG 2.25) – EXPO 2025 Japonia Dofinansowanie mogą otrzymać projekty obejmujące działania ukierunkowane na wzmocnienie potencjału eksportowego przedsiębiorców MŚP na rynkach międzynarodowych,…
Kontakt
Biuro Promocji Exportu „EURO-TARGI”
ul.Jagiellońska 78, 03-301 Warszawa
Telefon
tel. 605 044 690